onsdag 30 juli 2008

Rapport från tisdagen

Igår gjorde jag inte mycket nytta - ingen promenad blev det och jag kom knappt utanför dörren överhuvudtaget, om man bortser från turen till brevlådan...

Till frukost åt jag ostomelett, skinka och sallad, det var en alldeles för stor portion och jag lämnade både skinka (som kunde sparas till lunchen) och omelett (som gick i soporna). Jag har aldrig varit riktigt förtjust i äggstanning, det måste jag erkänna. Stekt ägg, äggröra, omeletter, gratänger med mycket äggstanning i, det är inte riktigt min melodi. Det är något med konsistensen. Särskilt äggvita tycker jag är riktigt ruggigt, om jag fick välja skulle jag bara äta gulan på både kokta och stekta ägg.

Till lunch åt jag rökt kött med sallad och keso, en riktig jätteportion som jag mot bättre vetande klämde i mig fastän magen signalerade att den var mätt.
Jag har ingen bild på den maten, måste ha raderat den från minneskortet av misstag för jag vet att jag fotade min tallrik.
Klantigt!

Receptet kommer i alla fall här:

Rökt kött med sallad och keso
Ingredienser till 1 portion

150 g rökt kött
0,5 st liten burk keso
50 g färska spenatblad
50 g rucolablad
50 g grönsalladsblad
2 msk rostade solrosfrön
1 msk olivolja
1 tsk vit vinäger

En lätt lunch som även är snabblagad. Använd till exempel rökt kalkon, hamburgerkött eller rökt skinka. Salladssorterna är bara förslag. Självklart kan du använda vilken sorts bladgrönsaker som helst.

Gör så här:
1 Skölj salladsbladen noga och låt dem rinna av. Blanda dem i en skål och droppa över olja och vinäger. Strö till sist över solrosfröna.

2 Lägg upp kött och keso på en assiett och servera salladen till.

Som sagt, det här var en riktig jätteportion, nästa gång jag gör det här ska jag minska på både skinkan och salladen. Vet ni hur mycket plats 150 gram sallad tar!? Ett tips också om du tar med det här i matlåda; lägg solrosfröna i en liten burk bredvid och häll inte över dem förrän du ska äta - Maken rapporterade att hans frön hade hunnit mjukna när han skulle äta på jobbet och det var inte särskilt gott!

Jag vet inte riktigt vad det beror på, om det var den rikliga lunchen eller att tarmarna reagerade på att få mat i sig på allvar efter fastan, men halva eftermiddagen hade jag otroligt ont i magen. Jag ska bespara er detaljerna, för det var inte roligt!

Repade mig frampå kvällskvisten, då det var dags att laga mat IGEN (det känns som jag inte gör annat, tur jag inte jobbar för då vet jag inte hur det hade gått!). Till kvällsmat var det köttfärsbiff i ugn med ugnsrostade grönsaker. Den här rätten var jag faktiskt lite tveksam inför; det var zucchini och aubergine i de ugnsrostade grönsakerna och inget av dem tillhör mina favoriter. Det är det där med konsistensen igen. Såhär såg grönsakerna ut innan de åkte in i ugnen:



Till detta gjorde vi köttfärsbiffar, vi gjorde fem portioner och jag fick dela biffen i två och ha dem i mina stora pajformar i glas. Det funkade jättebra! Mina tidigare farhågor kom på skam vad gällde grönsakerna, de var mycket goda och inte alls sådär svampiga och slemmiga som jag trodde de skulle bli. Köttfärsbiffen blev också god, barnen åt sina bitar med förtjusning tillsammans med lite uppvärmd mac&cheese.



Jättebiff i ugn
Ingredienser till 4 personer

800 g nötfärs
2 st gula lökar
0,5 dl vatten
salt och malen vitpeppar
2 msk hackad persilja
2 burk krossade tomater
2 dl köttbuljong
rapsolja till formen

Till servering:
kokta eller rostade grönsaker
sallad

Gör så här:
1 Värm ugnen till 225°. Skala lökarna. Hacka persiljan. Riv den ena löken fint och blanda med färsen. Rör ner vatten, salt, peppar och persilja. Smörj en ugnssäker form.

2 Hacka den andra löken grovt och blanda med tomatkross och buljong. Forma en rund, stor biff av färsen i formen. Häll tomatblandningen runt om.

3 Ställ in i ugnen och baka biffen i 30–45 minuter eller tills den har en innertemperatur på 70°. Skär upp i tårtbitar vid servering.


Som ni kanske ser på bilden hade jag inte hackade tomater på burk, utan något som hette "stewed tomatoes", det är lite mindre tomater som är skivade istället för hackade. Dessutom är det lök, selleri och grön paprika i. Jag vet inte om den här varianten finns i Sverige, men finns den så kanske det kan vara värt att prova?!



Rostade grönsaker
Ingredienser till 4 personer

250 g broccoli
250 g blomkål
1 st purjolök
1 st kålrabbi
1 st zucchini
1 st aubergine
1 st röd spansk peppar
rapsolja till plåten
flingsalt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
eventuellt färska örter

Det här är tillbehöret du inte klarar dig utan I GI-köket. Grönsaker kan du rosta i ugnen om ni är flera runt bordet eller i en stekpanna om du är ensam. Byt gärna ut eller lägg till liknande grönsaker, till exempel paprika eller rödlök. Vi hittade ingen kålrabbi, så den fick vi klara oss utan. Det var rikligt tilltaget ändå, så ingen var ledsen för det.

Gör så här:
1 Värm ugnen till 250°. Skölj och ansa grönsakerna. Strimla purjolöken. Bryt broccoli och blomkål i bitar. Tärna kålrabbi, zucchini och aubergine. Dela chilin i halvor på längden, ta bort kärnorna och strimla.

2 Smörj en långpanna och lägg i alla grönsaker blandat.
Rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och har fått färg.

3 Strö över flingsalt och mal över svartpeppar. Avsluta med att ringla olivolja över grönsakerna precis före servering. Strö eventuellt över hackade färska örter.
TIPS: Strö gärna över svarta oliver.

Dagens vatten: 3 liter
dagens steg: 7,560

Se andra bloggar om:
, , och .

Inga kommentarer: